torsdag 13 november 2008

Loy Krathong



En bananbladsbåt ska placeras i strandkanten och driva ut till havs. Det görs för att hedra det vatten och det ljus som föder oss.
- Vi vill inte att båtarna skall komma tillbaka. Det betyder otur, säger Gustav efter att ha preparerat sin båt med en tygbit, en nagel, ett par hårstrån och tre Baht.
Tron på spådom och häxkonster gör att farkosterna först lämnar land vid 22-tiden på kvällen, då pålandsvinden gett vika en aning. Vattendragen vid hotell Casuarina är skådeplatsen. Vald med omsorg. Förutom Lanta Old Town är detta den plats som drar mest folk till festligheterna under kvällen.

Tidigare på dagen har personal på skolan lärt barnen att skapa egna bananbladsbåtar. Kreativa skapelser med blommor och blad, ljus och rökelse, som utan tvekan hade förgyllt en traditionell blomsteraffär.

Däremellan åt hela familjen middag på Lanta Villa Resort med skolkamrater och deras föräldrar.
- Först fyller man ”ballongen” (Khom Fai) med varmluft, därefter tänds ett ljus och en stubintråd som leder till ett tiotal smällare. Sedan släpper man den i vinden och förhoppningsvis lyfter den och lyser länge, säger hovmästaren.
Den första var gratis och det var pappa Tony som fick den äran att skicka iväg den. Och den lyfte, smattrade och höll sig i luften under flera minuter. Så går det till när man firar Loy Krathong under den första och enda fullmånenatten i november.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Snygg bananblads båt, tog det lång tid att göra den?

Gustav sa...

30 minuter typ. Hoppas du har det bra!